“Investeer je geld in je eigen onderneming. Dat is geloven in jezelf. Op de beurs investeren of je geld in andermans zaken steken geeft aan dat je bang bent dat je eigen bedrijf niet goed genoeg is en je risico wilt spreiden. Verkoop dan je bedrijf en start een onderneming waar je voldoende in gelooft om wel al je geld in te steken.” Dit is wat ik leerde van een ondernemer pur sang bij wie ik op 43 jarige leeftijd in de directie kwam. Zijn onderneming is een eclatant succes geworden. En is ten onder gegaan toen hij later zijn geld in andere zaken is gaan steken, zijn eigen firma in een crisis kwam en dus geld tekort kreeg …

Heb je niet zelf een onderneming, dan ga je je gang maar en investeer je je geld in wat je maar wilt. Voor dit soort investeringen heb ik een simpele truc geleerd: investeer alleen in de grootste ambitie. Zoek een onderneming op die onder leiding staat van de man of vrouw met een alles verzengende ambitie om de top te bereiken. Zoek op wanneer die ondernemer met zijn volgende cijfers komt en investeer in betere cijfers dan verwacht.

Wat je in jezelf kan investeren is tijd. Tijd is het enige op de wereld wat echt van jou is. Niemand kan het je afnemen. Jij bepaalt. Heroverweeg waar je jouw tijd aan besteed en ga meer tijd besteden aan jezelf. Begin eens met slapen. Tijd nemen om eerder te gaan slapen en tijd nemen om later op te staan. Tijd nemen voor een siësta, tijd nemen om even twintig minuten je ogen te sluiten op de bank. Met meer dan de helft van de mensen in onze samenleving structureel vermoeid is investeren in slaap een lucratieve belegging.

Met tijd investeren in jezelf kan je inspiratie opdoen. Ga eens rustig zitten of liggen in het gras of op bed. En ga in je gedachten langs de beste momenten van je leven. Beleef ze een voor een opnieuw. Er is veel te genieten aan je eigen leven. Met als opbrengst rust en genieting. Dat is beter dan rente op kapitaal. Dat zit in jezelf.

Je kan ook tijd besteden aan andere mensen als je die tijd besteedt met mensen die vriendelijk zijn of mensen die boeiend zijn. Van contact met vriendelijke mensen knap je op. U kent ze wel. De vrouw van de stomerij, die ene vakkenvuller in de supermarkt, de receptioniste van dat bedrijf, dat ene familielid. Met sommige mensen klikt het gewoon in vriendelijkheid. Besteed daar eens een paar extra minuten aan. Organiseer dat. Gewoon een vriendelijk gesprek doet wonderen voor je. En boeiende mensen zijn een streling voor je ambitie en je onrust. Een goed gesprek met een originele denker of iemand met een boeiende ervaring verrijkt je eigen denken en kan het begin zijn van een hele nieuwe richting in je leven. Zoek ze op. Ga door je adresboekje en maak een afspraak. Of ga met ze ‘in gesprek’ door hun boek te lezen.

Je eigen bedrijf, ambitieuze mensen, tijd voor jezelf, slapen, je mooie momenten, vriendelijke mensen en boeiende mensen. Onorthodox genoeg? Ik ga nu even pitten.