Het is een feest om een onderneming te beginnen. En om ondernemer te zijn als het bedrijf lekker loopt. De zelfstandigheid is heerlijk en de je hebt de kans om er een goed inkomen mee te verdienen. Daarom wil je ondernemen. Maar wat als het minder gaat?

Eerst ga je harder werken. Het moet lukken. Dan pas je het bedrijf aan om het hoofd te bieden aan de mindere omzet. Lukt het nog niet, dan ga je fors vernieuwen of bezuinigen. Moeilijke ingrepen, maar je geeft niet op. Blijft het tegenvallen dan spreek je je spaargeld aan en neem je een aantal maanden verlies voor je rekening. Maar wat als het zelfs dan niet beter gaat, wat dan?

Het blijft te stil en het uitzicht is niet goed. Wat je ook doet, hoe je je ook inzet, wat je ook bedenkt, het wil niet. Door economische teruggang, doordat het product of je dienst niet aantrekkelijk genoeg blijkt, door moordende concurrentie. Het einde van je buffer komt in zicht. Of erger: je leent al om het hoofd boven water te houden.

Ondernemen is op het goede moment een bedrijf starten. Ondernemen is hard werken en doorzetten waar anderen opgeven. Maar ondernemen is ook op tijd stoppen. Als het niet wil, als het echt niet wil, dan moet je stoppen. Voordat het je omtrekt. En dat geldt zowel financieel als voor je energie. Het is loodzwaar om een bedrijf te trekken dat te weinig omzet maakt. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Het beheerst je hele leven.

Je bedrijf stoppen voelt als opgeven, als een nederlaag. En het is ook ellendig. Maar kijk ernaar als ondernemer. Wat oplevert zet je door, wat niet oplevert stop je. Ook dat is ondernemen.

De economische recessie raakt de hele wereld, Ook op Bonaire zullen nogal wat ondernemers rond de kerst overpeinzen hoe het gaat met de zaak. En hoe de kansen zijn voor 2016. Als je aan de rand van je geld staat en je plan voor 2016 geeft je niet het gevoel in je buik dat het zal lukken, denk dan eens reƫel na over de optie om zelf te stoppen. Voordat anderen jouw faillissement aanvragen. Het is in je hoofd een moeilijk besluit, maar verder vrij eenvoudig om uit te voeren.

Hoe werkt het zelf aanvragen van een faillissement? Je gaat naar de rechtbank en vraagt je faillissement aan. Dat is een kwestie van het formulier vragen, invullen en inleveren. De gang naar de rechtbank is zwaar, het gevoel als je het formulier hebt ingeleverd is bevrijdend. Enkele weken later heb je een zitting van de rechtbank en daar wordt het faillissement besproken. Meestal is het een zitting van een paar minuten. De rechter constateert dat het er niet meer inzit met het bedrijf, spreekt het faillissement uit en benoemt een curator. Binnen enkele dagen neemt de curator contact met je op en hij of zij handelt alles verder af. Jij hoeft alleen nog maar informatie te verschaffen. Niet leuk, maar beter dan doormodderen.

Zorg wel dat je je klanten netjes inlicht. Per slot van rekening is er een kans dat je ze in een nieuw bedrijf weer graag als klant zult hebben. Vaak is het ook mogelijk om je eigen inventaris uit het faillissement op te kopen om daarmee een nieuw initiatief te nemen.

Vanaf het moment dat de curator is aangewezen kan jij weer gaan ondernemen. Nieuw plan, nieuwe kansen. Stoppen met een glimlach. Ook dat is ondernemen.