Energie verliezen

Alles waar je achteraan zit kost onevenredig veel energie. Heimwee kost energie, verdriet al helemaal, managers zijn de grootste energiesleurpers ter wereld, piekeren kost bergen energie en ergernis put je helemaal uit. Mensen met een dubbele agenda, een medewerker die de kantjes er af loopt, een kennis die liegt, een hufter die je in het verkeer snijdt. De hele dag en elke dag doen zich zaken voor die je energie kosten of zelfs je je energie doen verliezen. Wat doe je daaraan?

Energie behouden

Energie behouden doe je door geestelijke weerbaarheid. Besef dat alles wat je ziet, hoort en meemaakt is wat het is.  Niet meer dan dat. De rest maak je er zelf van. De manier waarop je je verhoudt tot wat er is en gebeurt bepaalt hoeveel energie het je kost. Het vermogen om jezelf te blijven en in balans te blijven ten opzichte van wat er gebeurt is geestelijke weerbaarheid. Wees daarnaast wijs met je energie. Houdt focus. Als je veel zaken tegelijk doet verlies je veel energie. Een mobieltje dat vier taken tegelijk doet is zo door zijn batterij heen. Bij een mens is het net zo. Focus en je houdt je energie vast. Werken met vriendelijke mensen is ook een beproefd recept om te zorgen dat je je energie kan vasthouden. Of in je eentje werken. Zonder afleiding. En dan nog een praktische: werken bij de verkeerde temperatuur kost energie, of het nu te koud is of te warm. Energie behouden kan je dus door bij de goede temperatuur te werken. Tenslotte: als je iets wilt maar er niet met veel energie achteraan wilt zitten, probeer dan magnetisch te werken. Maak jezelf aantrekkelijk voor wat je wilt en probeer het zo naar je toe te trekken. Je kan op deze manieren dus meer aan het behouden en onderhouden van je energie doen dan je zo denkt.

Energie krijgen

Energie krijgen, zomaar voor niets? Inderdaad: voor niets gaat de zon op. Energie kan je krijgen. Als je zelf geïnspireerd bent, voel je de energie door je aderen stromen. Een soort zelfopwekking van energie dus. Zelf geïnspireerd leven en inspiratie geven aan anderen is de ideale manier om je energie te laten stromen. Dat geldt ook voor passie. Datgene waar je passie voor voelt kost geen energie. Denk aan de werknemer die zich vermoeid naar huis sleept om half zes om daarna thuis vier uur lang onvermoeibaar aan zijn hobby te werken. Ga om met mensen waar je energie van krijgt, vriendelijke mensen. Eet voedsel waar je energie van krijgt. Drink twee liter water per dag. En, heel belangrijk: slaap! Slaap elke dag voldoende. Niets kost zoveel energie als gebrek aan slaap. Een voor iedereen bekende manier om energie op te doen is: even in de zon liggen, even met je gezicht in de zon staan geeft meteen een boost aan energie. Heel veel mensen krijgen energie van rust. Van de rust van de natuur, van de rust van muziek, van de rust van de zee. En zelfs van de rust van mooie gedachten, een goed gedicht of een goed boek dus. Ook verlangen geeft energie, korte gesprekken, korte vergaderingen, complimenten, het krijgen van vertrouwen en humor. Allemaal bronnen van persoonlijke energie.

Tenslotte nog een troostrijke gedachte: als je je energie gebruikt hebt, is het niet weg. Het heeft een andere vorm gekregen. Klaar om door iemand anders te worden opgepikt. Kijk, en daar krijg ik dan weer energie van.